Αιτία των περισσότερων παιδικών θανάτων και τραυματισμών αποτελεί η απουσία ή ακατάλληλη χρήση του παιδικού καθίσματος, γι’ αυτό σας παραθέτουμε τους σωστούς τρόπους χρήσης των παιδικών καθισμάτων ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού σας.
Έως 2 ετών
Πρέπει να χρησιμοποιούνται καθίσματα ανάποδης τοποθέτησης δηλ. το παιδί πρέπει να κοιτά προς τα πίσω. Αυτού του είδους τα καθίσματα (βρεφικά) είναι έως και 5 φορές ασφαλέστερα σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης και έχει διαπιστωθεί οτι μειώνουν την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου κατά 75%!
Από 2 έως 4 ετών
Όταν το παιδί γίνει 2 ετών ή ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο βάρους του βρεφικού καθίσματος, γίνεται αντικατάστασή του με μεγαλύτερο το οποίο όμως πρέπει να είναι ανάποδης ή διπλής τοποθέτησης. Οι Σκανδιναβικές χώρες – οι οποίες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά τροχαίων με θύματα παιδιά – συνιστούν το παιδί να είναι σε στάση που κοιτά πίσω έως και τα 4 έτη του!
Από 4 έως 8 ετών
Από 4-8 ετών το παιδί κάθεται σε κάθισμα που κοιτάει μπροστά. Σε περίπτωση που το παιδί ξεπεράσει πριν τα 8 του χρόνια, το όριο βάρους του καθίσματος, πρέπει να μεταβεί σε ειδική παιδική θέση μέχρι να φτάσει το ύψος (συνήθως 1,45μ) και το μέγεθος στο οποίο οι ζώνες των ενηλίκων του ταιριάζουν κατάλληλα.
Χρήσιμες συμβουλές
- Σε περίπτωση που το αμάξι είναι 2θέσιο, τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα με την πλάτη στο ταμπλό και
- ζετε παιδικό κάθισμα, αναζητήσαπενεργοποιήστε τον αερόσακο!
- Όταν αγοράτε την ετικέτα ή την ανάγλυφη στάμπα που φέρει τα αρχικά της ΕΕ και ζητήστε επίδειξη τοποθέτησης.
- Μετά από σημαντική σύγκρουση, αντικαταστήστετο κάθισμα καθώς μπορεί να μη τηρεί πλέον τις προδιαγραφές ασφαλείας.
- Φορέστε πάντα τη δική σας ζώνηγια να δώσετε το σωστό παράδειγμα.
- Αφιερώστε χρόνογια να δέσετε το παιδί σωστά και άνετα.
Ταξιδεύοντας με τα παιδιά θυμίζει λίγο επικίνδυνη αποστολή (για τα νεύρα σας…)
Είτε είναι δικό σας είτε κάποιου άλλου, οι ανάγκες ενός παιδιού όταν ταξιδεύει είναι αρκετές, οπότε όσο καλύτερα προετοιμαστείτε, τόσο πιο πολύ θα το απολαύσετε!
Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα σημαντικότερα που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας:
- Ετοιμάστε μια πολυάσχολη τσάντα
Βιβλία, μολύβια, αυτοκόλλητα κτλ .Υπάρχουν τσάντες ειδικές για ταξίδια με αυτοκίνητο.
Μια καλή λύση όμως, είναι και η χρήση μιας θήκης καθίσματος, όπως η παρακάτω, μέσα στην οποία μπορείτε να τα τοποθετήσετε.
- Κάντε τους «νηστεία»
… για 1-2 ημέρες πριν το ταξίδι σε τηλεόραση, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα κτλ.
Ο στόχος της αποχής αυτής είναι να φέρει πίσω τον ενθουσιασμό των παραπάνω gadgets κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
- Να έχετε μαζί σας πολλά σνακ
(φρούτα, κράκερ και οτιδήποτε άλλο το παιδί σας αγαπάει να μασουλάει).
Κάποιοι ισχυρίζονται οτι τα σνακ δεν πρέπει να έχουν ζάχαρη για να μην εντείνουν την ήδη συσσωρευμένη ενέργεια των παιδιών αλλά εμάς μας φαίνεται καλύτερο το να μπορεί να φάει οτι του αρέσει, ακόμα και γλυκό – εξάλλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σύστημα επιβράβευσης…
- Πάρτε το γιογιό μαζί σας
Ακόμα κι αν το παιδί σας χρησιμοποιεί την τουαλέτα στο σπίτι, θα χαρείτε να το έχετε όταν απέχετε κάποια χιλιόμετρα από την πλησιέστερη έξοδο και το παιδί λέει επίμονα «θέλω να πάω τώρα!»
Αν το παιδί είναι πολύ μικρό ή ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τελείως τη χρήση πάνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ειδικές θεσούλες, όπως η παρακάτω, οι οποίες τοποθετούνται πάνω στο παιδικό κάθισμα, είναι πολύ απορροφητικές και αν λερωθούν, τις βάζετε στο πλυντήριο.
- Προγραμματίστε το ταξίδι την ώρα που συνήθως πέφτει για ύπνο.
Με την προυπόθεση βέβαια, οτι δεν νυστάζετε και εσείς και δε ρισκάρετε την ασφάλειά σας!
- Ντύστε τα με τις πιτζάμες τους
Το παιδί θα νιώθει άνετα στο κάθισμα του αυτοκινήτου και θα μπορείτε να το μεταφέρετε από το αυτοκίνητο στο κρεβάτι χωρίς πολλή αναστάτωση.
(μακάρι να μπορούσαμε και εμείς να το κάνουμε αυτό! )
- Ενδώστε στο fastfood
Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά, αν είστε από τις οικογένειες που σταματά στα McDonald ‘s μία φορά κάθε 3 χρόνια. Εάν μπορείτε να βρείτε ένα που να έχει και παιδότοπο, τόσο το καλύτερο. Αφήστε το να ξεδώσει και να φάει και τις αγαπημένες του πατάτες!
- Κάντε του παρέα στο πίσω κάθισμα
Εάν τα παραπάνω δε πιάσουν, τότε αυτό που θα βοηθήσει είναι η παρεούλα!
Προσοχή!!!
Ποτέ δεν αφήνουμε μόνο του ένα παιδί στο αμάξι έστω και αν θέλουμε να παρκάρουμε για λίγο…το παίρνουμε πάντα μαζί μας κυρίως εάν είναι βρέφος.