Γερασμένα Ελαστικά

Γερασμένα Ελαστικά

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γερασμένα ελαστικά

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι εξαιρετικά απλή: Πάρα πολύ!

Το θέμα είναι όμως, ότι οι κατασκευαστές ελαστικών στις Η.Π.Α. προσπαθούν να μπλοκάρουν έναν νόμο που θα συμπεριλαμβάνει και την ηλικία των ελαστικών στον τακτικό έλεγχο ενός αυτοκινήτου.

Ο νόμος αυτός προτάθηκε έπειτα από έρευνα που έγινε για να διαπιστωθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στην ηλικία του ελαστικού και την πιθανότητα αποκόλλησης μερών του πέλματος.

 Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, η Rubber Manufacturers of America προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτόν τον νόμο στη Μασαχουσέτη καθώς και σε 7 ακόμα πολιτείες. Τα επιχειρήματα υπέρ αυτού του νόμου θα έπρεπε να είναι προφανή και αυτονόητα. Με τον καιρό, η ελαστικότητα της γόμας μειώνεται και η εσωτερική δομή του ελαστικού “χαλαρώνει”. Αυτά τα δύο, είναι αδιαμφισβήτητα.

Όμως η RMA, ισχυρίζεται πως “είναι πιο σημαντικό το πώς χρησιμοποιείται ένα ελαστικό, αν συντηρείται σωστά και πώς αποθηκεύεται”.

 Σίγουρα είναι σημαντικά όλα αυτά αλλά ακόμα και αν γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το μόνο που κάνουν είναι να καθυστερούν την φυσική επιδείνωση του ελαστικού. Για να μην αναφέρουμε τις επιδράσεις ενός ξερού και ζεστού κλίματος (βλ. Ελλάδα) στις ιδιότητες του ελαστικού.

 Κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και κατασκευαστές ελαστικών, έχουν ήδη θέσει τα δικά τους όρια. Πχ, η GM, η Ford και η Chrysler, συστήνουν αλλαγή των ελαστικών 6 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους ενώ η Michelin, προτείνει “διάρκεια ραφιού” 10 ετών. Εν τω μεταξύ, οι εταιρίες θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά στον τομέα του να έχουν σε εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο, γραμμένη την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού.

 Ok, αυτοί που ασχολούνται περισσότερο με τα αυτοκίνητα γνωρίζουν να εντοπίζουν και να “αποκωδικοποιούν” το τετραψήφιο νούμερο στο πλάι του ελαστικού (τα πρώτα δύο ψηφία είναι η εβδομάδα κατασκευής ενώ τα τελευταία δύο το έτος) αλλά οι υπόλοιποι; Επίσης, πόσοι κοιτούν την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού όταν πηγαίνουν να τα αλλάξουν;

 Από προσωπική εμπειρία, έχουμε να σημειώσουμε πως η απόδοση των ελαστικών αρχίζει να μειώνεται έπειτα από 3 χρόνια χρήσης ενώ στον τέταρτο χρόνο, ο ρυθμός επιδείνωσης αυξάνεται. Δεν έχω κρατήσει ποτέ ελαστικό για 6 χρόνια. Δίνω αξία στη ζωή μου.

Καταλαβαίνουμε πως οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά τα ελαστικά, είναι το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με τον δρόμο! Μή τα παραμελείτε!

 Το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου να έχετε, αν τα ελαστικά είναι υπέρμετρα φθαρμένα ή υπερβολικά παλιά, όταν τα χρειαστείτε, εκείνη την μία φορά που η ζωή σας, η ζωή κάποιου άλλου ή το αυτοκίνητο σας εξαρτάται από την πρόσφυση των ελαστικών, ποιος ξέρει τι θα συμβεί…