Αλλαγή Ελαστικού

Αλλαγή Ελαστικού

Έχετε ποτέ κολλήσει στην πλευρά του δρόμου με σκασμένο λάστιχο; Θέλετε να είστε σε θέση να αλλάξετε ένα λάστιχο χωρίς να χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια;

Ευτυχώς, η αλλαγή ενός ελαστικού είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, αρκεί να είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνετε μια μικρή προσπάθεια.

Εξάλλου αξίζει τον κόπο, καθώς θα σας γλιτώσει τον χρόνο αναμονής της οδικής βοήθειας και πάνω απ’ όλα, σε πολλές περιπτώσεις σας προστατεύει από ανεπιθύμητες καταστάσεις. Για παράδειγμα αν μείνετε από λάστιχο σε κάποια απομακρυσμένη ή έρημη περιοχή, με κακές καιρικές συνθήκες, με παιδιά στο αυτοκίνητο κτλ.

Για τις γυναίκες δε οδηγούς, αντίθετα από την κοινή αντίληψη,  η γνώση της αλλαγής ελαστικού παίρνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς κινδυνεύουν περισσότερο στις παραπάνω περιπτώσεις.

 

Βήματα:

1ο

Βρείτε ένα επίπεδο, σταθερό και ασφαλές μέρος  για να παρκάρετε το όχημα.

Χρειάζεται μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια που θα περιορίσει το αυτοκίνητο από το να κυλίσει. Αν είστε κοντά σε δρόμο, παρκάρετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από την διερχόμενη κίνηση  και ενεργοποιήστε τα flashers έκτακτης ανάγκης σας (alarm). Αποφύγετε το μαλακό έδαφος και τους λόφους.

2ο

Τραβήξτε χειρόφρενο και βάλτε τον λεβιέ σε πρώτη ή όπισθεν.

Αν έχετε αυτόματο, βάλτε τον στην θέση P.

3ο

Τοποθετήστε ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ., πέτρα, εφεδρικός τροχός, κ.λπ.) μπροστά από τα μπροστινά και πίσω ελαστικά.

4ο

Βγάλτε την ρεζέρβα και τον γρύλο ανύψωσης.

Τοποθετήστε το γρύλο κάτω από το πλαίσιο και κοντά στο ελαστικό που θέλετε να αντικαταστήσετε. Βεβαιωθείτε ότι ο γρύλος βρίσκεται σε επαφή με το σασί  του αυτοκινήτου σας.

 • Πολλά αυτοκίνητα έχουν φορμαρισμένο πλαστικό κατά μήκος του κάτω μέρους. Αν δεν έχετε τοποθετήσει το γρύλο στο σωστό σημείο, όταν ξεκινήσετε να τον ανεβάζετε, το πλαστικό μπορεί να σπάσει. Αν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή θέση τοποθέτησης του γρύλου, διαβάστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
 • Στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, υπάρχει μια μικρή εγκοπή ή ένα σημάδι ακριβώς πίσω από την εσοχή των μπροστινών τροχών ή μπροστά από αυτή των πίσω,  η οποία προορίζεται για την τοποθέτηση του γρύλου.

5ο

Ανυψώστε τον γρύλο ώστε να υποστηρίζει (αλλά όχι να σηκώνει) το αυτοκίνητο.

Ο γρύλος  πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένος στην κάτω πλευρά του οχήματος. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι είναι είναι κάθετα προς το έδαφος.

 • Στα περισσότερα φορτηγά ή παλαιότερα αυτοκίνητα, τοποθετήστε το γρύλο σε μια από τις ακτίνες του πλαισίου ακριβώς πίσω από το μπροστινό ελαστικό ή μπροστά από το πίσω.

6ο

Αφαιρέστε το τάσι και χαλαρώστε τα παξιμάδια στρέφοντάς τα αντίθετα από τη φορά του ρολογιού (προς τα αριστερά).

Μην τα γυρίσετε πολύ, απλά χαλαρώστε την αντίσταση. Έχοντας την ρόδα να πατάει στο έδαφος, θα μπορείτε να στρέφετε τα παξιμάδια αντί τον τροχό.

 • Χρησιμοποιήστε το κλειδί που συνοδεύει το αυτοκίνητό σας ή κλειδί-σταυρό. Το κλειδί μπορεί να έχει διαφορετικά μεγέθη ανοιγμάτων στα άκρα του. Το σωστού μεγέθους κλειδί θα γλιστρήσει εύκολα πάνω στο παξιμάδι χωρίς να κροταλίζει.
 • Μπορεί να χρειαστεί αρκετή δύναμη για να ελευθερώσετε τα μπουλόνια. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σωματικό σας βάρος ή να πατήσετε πάνω στο κλειδί (να είστε όμως βέβαιοι οτι στρίβετε στη σωστή κατεύθυνση – αριστερόστροφα).
 • Ένα κλειδί σταυρός, θα σας δώσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη περιστροφής από ένα απλό κλειδί.

7ο

Σηκώστε το ελαστικό από το έδαφος με την αντλία ή τη μανιβέλα του γρύλου.

Θα πρέπει να το σηκώσετε αρκετά ψηλά για να αφαιρέσετε το λάστιχο και να το αντικαταστήσετε με τη ρεζέρβα.

 • Όπως σηκώνετε, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι σταθερό. Εάν παρατηρήσετε κάποια αστάθεια, χαμηλώστε το γρύλο και διορθώσετε το πρόβλημα πριν από την πλήρη άρση του αυτοκινήτου.
 • Εάν παρατηρήσετε οτι ο γρύλος ανυψώνετε υπό γωνία ή υπό κλίση, χαμηλώστε τον και επανατοποθετήστε τον έτσι ώστε να μπορεί να σηκώσει προς τα επάνω.

8ο

Αφαιρέστε τα παξιμάδια.

Γυρίστε τα αριστερόστροφα μέχρι να είναι χαλαρά. Επαναλάβετε με όλα τα μπουλόνια και στη συνέχεια, αφαιρέστε τα παξιμάδια εντελώς.

9ο

Αφαιρέστε το ελαστικό.

Τοποθετήστε το λάστιχο κάτω από το όχημα, ώστε σε περίπτωση που ο γρύλος υποχωρήσει, το όχημα να πέσει στο παλιό ελαστικό και να σας προστατέψει από πιθανούς τραυματισμούς. Εάν ο γρύλος είναι τοποθετημένος σε σταθερή επιφάνεια, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

 • Το ελαστικό μπορεί να έχει κολλήσει και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Μπορείτε να το χαλαρώσετε είτε χτυπώντας το εσωτερικό του μέρος με ένα λαστιχένιο σφυρί είτε χτυπώντας το εξωτερικό μέρος με τη ρεζέρβα. Το βάρος της ρεζέρβας θα το κάνει να ξεκολλήσει σχετικά εύκολα μετά από 1-2 χτυπήματα.

10ο

Τοποθετήστε τη ρεζέρβα στην πλήμνη (μουαγέ) του τροχού.

Φροντίστε να ευθυγραμμίσετε τη ζάντα της ρεζέρβας με τα μπουλόνια των τροχών και στη συνέχεια αρχίστε να τα τοποθετείτε.

11ο

Σφίξτε τα παξιμάδια με το χέρι μέχρι να άνετα.

Θα πρέπει να στρίβουν εύκολα στην αρχή.

 • Χρησιμοποιώντας το κλειδί, σφίξτε τα παξιμάδια, με ακτινωτή σειρά.

Μην τα σφίγγετε εντελώς! Σφίγγετε ακτινωτά (δηλ.το κάθε παξιμάδι με το απέναντί του) κάνοντας μια πλήρη περιστροφή μέχρι να είναι εξίσου σφιχτά και τα δύο.

 • Αποφύγετε τη χρήση τόσης δύναμης που να κινδυνεύσει να υποχωρήσει ο γρύλος. Θα σφίξετε τα παξιμάδια μια τελευταία φορά όταν το αυτοκίνητο πατάει κανονικά κάτω και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πτώσης του.

12ο

Χαμηλώστε το αυτοκίνητο χωρίς να πέφτει όλο το βάρος στο ελαστικό.

13ο

Κατεβάστε το αυτοκίνητο στο έδαφος και αφαιρέστε τον γρύλο.

Ολοκληρώστε το σφίξιμο των παξιμαδιών και βάλτε το τάσι.

14ο

Βάλτε το παλιό ελαστικό στον πορτ-μπαγκαζ και πηγαίντε το σε έναν μηχανικό.

Πάρτε μια εκτίμηση για το κόστος επισκευής.

Οι μικρές οπές μπορούν συνήθως να επισκευαστούν με πολύ μικρό κόστος.